14/07/2022

Havuzda ve Denizde Kulak Sağlığı

Havuzda ve Denizde Kulak Sağlığı

Denizde ve Havuzda kulağımı nasıl koruyabilirim?


Denizde ve Havuzda Kulak Koruma Nasıl Yapılır?

Yüzmeye bağlı dış kulak yolu enfeksiyonu, özellikle yaz aylarında denize veya havuza girdikten sonra oluşan, her yaşta görülebilen, ağrıya ve konforsuzluğa neden olan bir hastalıktır. Sadece Amerika Birleşik Devletlerinde yılda 2.4 milyon hasta yüzmeye bağlı dış kulak yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanelere başvurmakta olup uygulanan tedavi giderlerinin maliyeti ise yaklaşık olarak 500 milyon doları aşmaktadır.

Yüzmeye bağlı dış kulak enfeksiyonu nedir?

Yüzmeye bağlı dış kulak enfeksiyonuna tıpta otitis eksterna denmektedir ve dış kulak yolunun iltihabi durumudur. Yüzmeyi takip eden birkaç gün içinde;

  • kulakta kaşıntı,
  • kulakta kızarıklık ve şişme,
  • kulak ağrısı ve
  • kulak akıntısı görülür.

Tüm yaş grupları değerlendirildiğinde özellikle çocuklarda daha sık gözlenir, semptomları ise daha belirgin ve ağrılıdır.

Çocuğunuzun kulağında orta kulak enfeksiyonu mu yoksa yüzmeye bağlı dış kulak yolu enfeksiyonu mu olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

İki hastalık birbirinden çok farklı iki iltihabi durumdur. Bu iki hastalığı ayırt etmek için basit bir test yapabilirsiniz. Eğer kulak kepçesini oynattığınızda veya dış kulak yolu girişinin önündeki çıkıntıya bastırdığınızda ağrı ve rahatsızlık var ise bu muhtemelen dış kulak yolu enfeksiyonudur. Eğer ağrı ve rahatsızlık hissi yok ise, genellikle ilk akla gelen orta kulak enfeksiyonu olacaktır.

*Başlangıç olarak uygulanabilecek bu test, rahatsızlığınız hakkında fikir edinmeniz açısından faydalıdır. Ancak kesin ve sağlıklı bir tanı-tedavi döngüsü için mutlaka Kulak Burun Boğaz doktorunuza muayene olmalısınız.

Kendim ve ailem için ne gibi koruma önlemleri alabilirim?

Yüzmeye bağlı dış kulak yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için:

  • Kulaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışın.
  • Yüzerken bone, kulak tıkacı veya kulağınıza özel üretilmiş olan tıkaçlardan kullanınız.
  • Yüzmeden sonra mutlaka duş alın ve kulağınızı kurulayın.
  • Kurularken mutlaka kuru, pamuklu bir havlu kullanın.
  • Dış kulak yolundaki suların dışarıya çıkması için başınızı aynı tarafa eğin.
  • Suyun daha kolay tahliye edilmesi için kulağınız aşağıya bakarken kulak memenizi farklı yönlere çekin.
  • Hâlen kulak kanalında su olduğunu düşünüyorsanız saç kurutma (fön) makinesi kullanarak kurutma işlemine devam edebilirsiniz.
  • Fön makinesi en düşük ısı ve hız/fan ayarında kullanılmalı, kulağınızdan en az 4-5 cm uzaklıkta tutulmalıdır.
  • Kulağınızı; kulak çöpü (pamuklu kulak çubuğu), kalem, ataç, tığ, şiş veya parmaklarınızla karıştırmayın.
  • Kulak kirinizi çıkartmaya çalışmayın. Kulak kiri dış kulak kanalını tıkamadığı sürece normalde kulak enfeksiyonlarına karşı bir bariyerdir.

Eğer yüzme sonrasında dış kulak kanalında bir enfeksiyon oluştuğundan şüpheleniyorsanız lütfen en kısa zamanda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurunuz.

Kulak damlalarını muayene olmadan başlamayınız. Eğer kulağınızda kulak tüpü, kulak zarı deliği veya başka bir problem var ise, kulak damlası kullanmanız çözümü mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

Genel olarak, sağlıklı yüzme ortamı sağlayacak tüm havuzlarda günde iki kez pH kontrolleri yapılmalıdır. Dezenfektan ve uygun pH mikropların havuzda üremesini engeller. Kullanacağınız havuzun kontrollerinin ne sıklıkla yağıldığını havuz operatörü ile mutlaka görüşün.

Eğer kullanacağınız havuzun pH değerlerinden ve yeterli derecede dezenfekte edilip edilmediğinden emin olamıyorsanız, havuz test çubuklarını kullanarak bu testi kendiniz de yapabilirsiniz.

Posted in Pratik BilgilerTaggs: