12/07/2022

Nezle (Soğuk Algınlığı)

Nezle (Soğuk Algınlığı)

Akut, tekrarlayıcı, hafif seyreden, viral üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hapşıran hastaların etrafa saçtığı enfekte damlacıklarla, hastalarla temas edilmesiyle ve ortak kullanılan eşyalarla bulaşır.

İzmir Manisa Nezle nedir?

Burunda kuruma, kaşıntı, ve yanma ile ortaya çıkar. Bu durum birkaç saat kadar sürebilir. Daha sonra üşüme-titreme, kırgınlık, hapşırma ve sulu nazal akıntı başlar. Ateş başlangıçta yoktur. Gözlerin arasında rahatsızlık veren bir dolgunluk hissi ve burun tıkanıklığı vardır. Hastalık bu şekilde atlatılabilir. Bir ay kadar süreli bir immünite bırakır. Devam etmesi halinde iki gün içinde burun daha da tıkanır; koku ve tat duyusu bozulur; alın, göz dibi burun çevresi yapılarda ağrı başlar.

Nezle nasıl seyreder?

Hastalık bir hafta içinde geçer. Üstüne bakteri eklenirse akıntı sarı-yeşil pürülan bir hal alır. Bu hastalığın süresini, dolayısıyla burun tıkanıklığı süresini uzatır. Bu hastalar hekime bir türlü atlatamadıkları nezle hikayesi ile gelirler. 10 günden fazla süren nezle hikayesine şüphe ile bakılmalı; burun içinde ve orafarenksde pürülan akıntı araştırılmalıdır.

Nezle de öksürük olur mu?

Ağız solunumu kuru öksürüğe neden olur. Öksürük enfeksiyonun aşağı inmesine bağlı olarak balgamlı olabilir. Kulağın havalanması bozulabilir, kulak nezlesine veya orta kulak iltihabına neden olabilir. Sinüsler burundaki yangıya muhakkak katılır. Bazen sinüs kanallarının ödeme bağlı tıkanması ve bakteri eklenmesiyle pürülan sinüzit ortaya çıkabilir. Bakteri eklenmemişse lökosit sayısı ve boğaz kültürü normaldir.

İzmir Manisa Nezle tedavisi nedir?

Hastalık tedavi ile bir haftada, tedavisiz 7 günde iyileşir. Bir başka ifade ile kendiliğinden iyileşir. Tedavi, şikayetlere yöneliktir. Ağızdan ağrı kesici, ateş düşürücü, salgı kesici ve burun açıcı ilaçlar verilir. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur.

Burun akıntısı nasıl geçer?

Burun akıntısının nedenini belirlemek oldukça önemlidir. Özellikle topikal dekonjestan veya sistemik dekonjestan olarak isimlendirilen ilaçlar kısa süreli bir burun akıntısını kesici etkileri vardır. Bu bahsedilen ilaçlar 5-7 günden daha fazla kullanılmamalıdır.

Posted in Burun HastalıklarıTaggs: